Spontane gisting is geen techniek die je zomaar kopieert. Het is een wonderlijk samenspel van natuur, tijd en vakmanschap – en voor lambiek en Geuze kan het alleen hier, op die paar vierkante kilometer in het Pajottenland en Zennevallei.
Onze bieren ontstaan dankzij miljoenen micro-organismen uit de lucht, die hun werk doen zoals geen enkele laboratoriumgist dat kan. Dat maakt lambiek, en alles wat erop volgt, zo bijzonder.
Elke stap in het proces – van brouwen tot bottelen – draagt bij aan de unieke smaak en het karakter van onze lambiek, geuze en kriek. Op de volgende pagina's ontdek je hoe dat gebeurt.
Gerst en tarwe, geteeld op de velden die je ook bij Breugel terugvindt, vormen de basis. Oude hoprassen, frisse Pajotse lucht en het koelschip zorgen voor de magie van de spontane gisting. Lees hoe zetmeel suiker wordt en het wonder begint.
Na de gisting begint het lange wachten. In onze eikenhouten vaten verandert de lambiek langzaam van smaak, geur en karakter. De tijd en het hout doen hun werk – iets wat niet te versnellen of na te bootsen valt. Ontdek hoe de lambiek zijn diepgang krijgt.
Geen ander bier vraagt zoveel kennis van vaten en smaken als geuze. De brouwer assembleert jonge en oude lambiek tot een blend die na hergisting uitgroeit tot een perfect gebalanceerd bier. Lees hoe vakmanschap en ervaring samenkomen in de blend.
Na het bottelen krijgt de blend tijd om verder te ontwikkelen. In de fles ontstaat de zachte pareling en wordt de smaak verder afgerond. Vanaf zes maanden is het bier op zijn best, maar je kan het nog tientallen jaren bewaren. Lees hoe de fles het bier zijn finale karakter geeft.
Onze grondstoffen
Alles begint bij de juiste grondstoffen. Voor onze lambiek, geuze en kriek kiezen we bewust voor ingrediënten van dichtbij – vol geschiedenis en smaak.
Gerst en tarwe - Eeuwenoude granen, al te zien op de schilderijen van Bruegel, vandaag nog steeds te vinden in de velden rond onze brouwerij. Onze tarwe komt van Hof te Kattem, onze gerst wordt gemout door Bree-Eik Ecofarm in Oetingen.
Overjaarse hop – Hop uit Vlamertinge en Gooik (Ecofarm), zorgvuldig gedroogd en gerijpt om bitterheid en aroma’s subtiel te sturen. We gebruiken de rassen Challenger en Saaz.
Krieken – Onze Oude Kriek wordt gemaakt met Gorsemse krieken van fruitboer Maxim Briffoz uit Gingelom. Kleine, zure en bijzonder smaakvolle krieken, geliefd door bakkers en brouwers.
De microflora van het Pajottenland – Ons geheim zit in de lucht. De wilde gisten en bacteriën van het Pajottenland zorgen voor de spontane gisting en de typische smaken en aroma’s van lambiek. Nergens anders ter wereld lukt dit zoals hier.